Ваксината срещу Covid-19 на Оксфордския университет, разработвана от британската биофармацевтична компания AstraZeneca, дава добри резултати в първоначалните изпитания и може да бъде пусната през септември, съобщават медиите на Острова. До седмица се очакват повече подробности, като първите официални данни трябва да бъдат публикувани в известното медицинско издание The Lancet. Производителите обаче са 80 процента сигурни в успешния изход на мисията, съобщават още изданията в Англия.

Има все повече доказателства, които предполагат, че реакцията на Т-клетките е важна за защитата срещу новия коронавирус. Изглежда, че ваксината на Оксфорд генерира вид антитела и Т-клетъчен отговор (клетки убийци), който изследователите се надявали да видят, се посочва в информацията на британския телевизионен канал ITV. Напредъкът на AstraZeneca в разработването на коронавирусна ваксина сега се намира в третата и последна фаза на тестването, което започва в Бразилия.

През юни стана ясно, че Италия, Германия, Холандия и Франция ще платят 750 милиона евро за 300 милиона дози от потенциалната ваксина за Covid-19 на фармацевтичната компания AstraZeneca като част от европейска сделка за осигуряване на доставки на лекарството. Над 100 ваксини се разработват и тестват по целия свят, в опит да се спре пандемията от коронавируса, която вече убила стотици хиляди и опустоши глобалната икономика.