Възобновяват клиничните изпитания на ваксината срещу коронавирус във Великобритания. Както съобщихме тестовете на  AstraZeneca и Оксфордският университет бяха спрени заради случай на странични ефекти.

Получено е потвърждение от регулатора - Администрацията по лекарствата и здравните продукти (MHRA), че продължаването на изпитванията е безопасно.

На 6 септември тестовете на ваксината във всички страни по света бяха прекратени, за да може да се направи независимо разследване на заболяването на доброволеца, върху който тя е тествана.

Представители на компанията не уточниха какво се е случило с доброволеца и доколко това би повлияло на по-нататъшния ход на клиничните изпитания. Източник на „Ню Йорк Таймс” твърди, че става въпрос за напречен (трансверзален) миелит - остро възпаление на гръбначния мозък, което понякога се проявява при вирусни инфекции.

След проучване на ситуацията и медицинското досие на пациента британските учени са стигнали до заключението, че тестването може да продължи безопасно.