Великобритания обяви втори локдаун, след като през последните дни отчете рекорден брой заразени. По думите на премиера Борис Джонсън това е единственият вариант, при който заразата може да бъде овладяна, а здравната система може да издържи.

Джонсън очерта мерките, които според него ще продължат до началото на декември.И той изброява някои от изключенията, за които хората могат да напуснат домовете си, включително:

-за образование

-за работа, ако не можете да работите от вкъщи

- за упражнения и отдих на открито

- по медицински причини

-да пазарувате за храна и неща от първа необходимост

Взимането на храна за вкъщи и доставките до домовете ще функционират, но кръчмите, баровете и ресторантите ще трябва да се затворят, казва премиерът.

Основните магазини ще останат отворени, така че да няма нужда хората да се презапасяват. Мерките засега ще са до 2 декември

„Ще се стремим да облекчим ограниченията, като се върнем към диференцираната система на местно и регионално ниво според последните данни и тенденции. За разлика от първата национална блокада , училищата, колежите и университетите ще могат да останат отворени.

"Не можем да позволим на този вирус да навреди на бъдещето на нашите деца дори повече, отколкото вече е," казва Джонсън.

Той призовава родителите да продължат да изпращат децата си на училище.Парламентът ще обсъжда и гласува тези мерки в сряда.