Шестима българи са задържани в Судан, след като хеликоптерът, с който са пътували, изпълнявайки мисия на ООН, беше свален. Вчера се появи добрата новина, че няма да се водят преговори и няма да се иска откуп, защото бунтовниците, които враждуват с правителството на Судан, са ги сбъркали с вражески хеликоптер.

"Вчера около 17.00 часа имаше телефонна връзка на нашия персонал с техните семейства. Състоянието им е добро, гледат ги добре и се очаква да бъдат освободени”, обясни Георги Спасов, председател на борда на директорите на „Хели Еър”, съобщи "Нова тв".

"Говори се, че днес ще бъдат освободени, най-късно това може да стане утре”, допълни той.

Припомняме, че екипажът на хеликоптера на „Хели Еър” пътува от Румбек, Южен Судан, до Хартум в Судан за извършване на технически преглед. Въпреки че има всички разрешителни за полет, попада в забранена от бунтовниците зона.

Малко след 10.00 часа сутринта в понеделник служителите в оперативния център на „Хели Еър” забелязват, че един от хеликоптерите им стои неподвижно. Първоначалната версия за авиокомпанията, която извършвала полета, била катастрофа. Сигналната система обаче не дала индикации за това. 

От тук вариантите били два – че има технически проблем или че хеликоптерът е свален принудително. Истината идва няколко часа по-късно, когато от компанията разбират, че екипажът е свален от бунтовници. 

Авиокомпанията „Хели Ер” има 25-годишен опит в подобни операции. В момента 8 техни въздухоплавателни средства участват в хуманитарни мисии в Африка.

TrafficNews.bg