Жените, участващи в постмаркетинговите проучвания на ваксината Sputnik V, не трябва да планират бременност през следващите няколко месеца.

Освен това всички доброволци трябва да се откажат от алкохола - такива ограничения са предвидени в протокола за клинично изпитване, който се дава на всички доброволци за преглед при регистрация.

„Ако решите да участвате в изследването, тогава през периода на провеждането му не се препоръчва да забременявате, да кърмите и да дарявате яйцеклетка в продължение на три месеца след ваксинацията“, се посочва в документа на РИА Новости.

Всъщност тези ограничения са били известни и преди - те са дадени в инструкциите за употреба на ваксината и са свързани с факта, че няма дългосрочни проучвания за ефекта на лекарството върху плодовитостта.

Ето защо мъжете също трябва да избягват зачеването на дете, да не даряват сперма за изкуствено осеменяване по време на тестовете и в продължение на три месеца след тяхното завършване.

Що се отнася до алкохола, е забранено да се консумира три дни преди ваксинацията, а в хода на проучването - да се въздържат от прекомерна консумация. Пушачите също се съветват да се ограничат до десет цигари на ден.