Щ застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, противопоставяйки се на руската агресия, подкрепяйки украинската демокрация и вдъхвайки увереност на съюзниците си в НАТО. Това заяви американският президент Барак Обама пред американския Конгрес, цитиран от агенция Ройтерс, която публикува пълния текст на годишната му реч "За състоянието на съюза".

"Миналата година, докато работехме здраво по налагането на санкции, заедно с нашите съюзници, някои изказаха предположението, че агресията на г-н Путин е ловка демонстрация на стратегия и сила. Е, днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах", каза Обама и допълни, че това е показателно за начина, по който Америка предвожда - не с гръм и трясък, а с непоклатима решителност.

Западните сили обвиниха многократно Русия, че активно се намесва в украинската криза с анексирането на Крим, с изпращането на подкрепления и оръжейни доставки за бунтовниците в Източна Украйна - нещо, което Москва категорично отрича, припомни Франс прес.

Подложена на западни санкции и спадане на цените на петрола, руската валута се обезцени с 41 процента спрямо долара през 2014 г. и с около 16 процента от началото на тази година.

Междувременно Обама призова Конгреса да приеме резолюция за използване на сила срещу групировката "Ислямска държава".

САЩ и техните партньори ще победят "Ислямска държава", но това ще отнеме време, допълни президентът. Той изрази солидарност с всички жертви на терористичните атаки срещу училище в Пакистан и по улиците на Париж.

"Ще продължим да преследваме терористите и да унищожаваме техните мрежи. Запазваме си правото да действаме едностранно - нещо, което не сме спирали да правим, откакто бях избран, за да елиминираме терористи, които представляват непосредствена заплаха за нас и нашите съюзници", каза президентът пред Конгреса.

В речта си той бе категоричен, че Америка навлиза в нов етап от своето икономическо възстановяване и тази вечер отгръща нова страница.

"Изминаха петнайсет години от началото на новия век. Петнайсет години, които започнаха с терор, който достигна бреговете ни. Които продължиха с ново поколение, което води две дълги и скъпоструващи войни, в които станахме свидетели на жестока рецесия, разпространила се в нашата страна и по света. Тази вечер, след година на голям напредък за Америка, нашата икономика расте и създава работни места с най-бързото темпо от 1999 година. Нивото ни на безработица сега е по-ниско отпреди финансовата криза. Сянката на кризата премина и Състоянието на съюза е солидно. В този момент - с растяща икономика, свиващи се дефицити, оживление в промишлеността и бум в производството на енергия се надигнахме от рецесията по-свободни да напишем собственото си бъдеще от всяка друга държава не Земята. Сега зависи от нас да изберем кои искаме да бъдем през следващите 15 години и през идните десетилетия", допълни американският президент.

Президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба - още един признак за историческото сближаване между двете страни.

"Тази година Конгресът трябва да започне работа по слагане на край на ембаргото, което Вашингтон наложи на Хавана преди повече от половин век. Щом това, което правим, не работи 50 години, време е да опитаме нещо ново. Промяната на политиката ни към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо", каза още Обама пред Конгреса.

Той допълни, че няма да спре с усилията си да закрие затвора в американската база Гуантанамо в Куба, за което пое ангажимент в началото на първия си мандат.

TrafficNews.bg