10-дневна става карантината след зараза с коронавирус в Италия. Това решиха здравните власти в страната, като също така редуцираха броят на отрицателните тестове на един, а не както досега – 2. По този начин правителството се опитва да съкрати срока на изолация и хаоса в здравната система, предизвикан от безкрайните опашки на хора, чакащи за тестове.

В някои области в Италия, като например Лацио, се чака и по 7-8 часа на опашка в кола пред лабораториите за вземане на проби за COVID-19. Новата схема на карантина ще се прилага и за класовете, блокирани заради ученици и учители с положителни проби. Изолацията вкъщи заради карантина няма да се смята автоматично за заболяване, за което да се плащат болнични, обявиха от Националния застрахователен институт.

Новите норми, които ще бъдат част от следващия правителствен указ за мерките срещу вируса, предвиждат максимум 30 души на събирания. С цел да няма струпване пред заведенията, ще бъде забранена продажбата на алкохол след 22 часа, а те ще бъдат затваряни в полунощ. Забранено е стоенето пред барове и ресторанти след 21 часа до 6 сутринта. Може да се пие само седнал на маса в заведението. Забранява се и аматьорският групов спорт като баскетбол и футбол. Разхождащите се в паркове и градини трябва да бъдат с маски. Единствено бягащите може да са без маски.

Очаква се правителството да поиска от фирмите 70 на сто от персонала им да работи дистанционно от къщи.