Трите най-тежко засегнати страни в Европа от COVID-19 продължават да отчитат голям брой заразени за последните 24 часа.  Франция съобщи за 20 155 нови случая на Covid-19 през последните 24 часа, което е кратък спад в рекорда от 86 852 в събота, но случаите обикновено намалят в понеделник поради по-малко хора, тествани през уикенда.

Броят на хората във Франция, починали от инфекции с Covid-19, се е увеличил с 551 до 40 987.

В същото време  правителството на Италия въведе нови ограничения и за областта Тоскана, в която са Флоренция и Сиена , както и за още четири области - Лигурия, Умбрия, Базиликата и Абруцо, предаде "Ройтерс".

Тези зони стават оранжеви заради многото случаи на зараза с коронавируса. Баровете и ресторантите там ще затворят врати, но магазините ще останат отворени и хората ще могат да се движат из градовете си, но не и да ги напускат.

В северната италианска провинция Болцано от сряда влиза частична карантина. За оранжеви зони вече бяха обявени областите Пулия и Сицилия.

Миналата седмица властите в Италия разделиха страната на три зони в зависимост от степента на разпространение на заразата. Най-тежко е положението в районите в червената зона, като например Ломбардия и Тоскана. През последните 24 часа Италия е регистрирала 25 271 нови инфекции, съобщи министерството на здравеопазването на страната спрямо 32 616 в неделя.

Министерството също така съобщи за 356 смъртни случая, свързани с Covid, спрямо 331 предния ден.

Испанските жертви на коронавирус са нараснали до 39 345, което е увеличение с 512 в сравнение с петък, според здравното министерство на страната. Заразените пък са над 18 000.