Най-малко петима души бяха убити и осем ранени при израелски въздушен удар срещу сграда в центъра на Бейрут, съобщиха ливански власти, цитирани от Би Би Си.

В атакувания многоетажен блок се е помещавал здравен център, свързан с „Хизбула“, обявиха израелските отбранителни сили (IDF).Става въпрос за „прецизна“ атака, уточняват от армията на Израел.

Това е първият израелски удар близо до центъра на Бейрут, само на метри от парламента на Ливан. През нощта имаше пет други въздушни удара срещу цели в южното предградие на Дахие.

Новите удари идват, след като IDF съобщиха, че осем техни войници са били убити в битка в Южен Ливан – първите загуби от началото на сухопътната операция на Израел в Ливан – „Северни стрели“.

Подкрепяната от Иран въоръжена групировка „Хизбула“ обяви, че е унищожила израелските танкове по време на боевете и настоя, че има достатъчно хора и боеприпаси, за да отблъсне атаката на Тел Авив.

По-рано израелските отбранителни сили уточниха, че повече пехота и бронирани войски са се присъединили към операцията за разрушаване на „терористична инфраструктура“ в ливанските гранични села.

Преди въздушните удари през нощта ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че 46 души са били убити и 85 ранени при израелски бомбардировки през последните 24 часа. Не се уточнява колко от тях са цивилни.

Засилват се опасенията от мащабен регионален конфликт между двете големи сили в Близкия изток – Израел и Ливан.