Засаждат 170 000 дървета в Париж, съобщава ДПА. Целта на властите е да се подобри климатът във френската столица, която от години отчита значително замърсяване на въздуха. Планът е част от мерките за справяне с климатичните промени.

От градската управа възнамеряват да засаждат нови дървета навсякъде, където има такава възможност - покрай улиците, на площадите, в парковете, както и край столичния околовръстен път. Дърветата поглъщат въглеродния диоксид, подобряват качеството на въздуха и допринасят за охлаждането на града при горещите вълни през лятото. Също така са естествена преграда за шумовото и визуалното замърсяване, с което спомагат за създаване на по-здравословна среда за жителите и за намаляването на стреса.

Париж и сега е една от най-залесените европейски столици - в града има около 200 000 дървета, а още 300 000 - в Булонския лес и гората Венсен. Предвижда се новите дървета да бъдат засадени до 2026 г.

Между 2020 и 2021 г. в града вече бяха засадени близо 14 000 фиданки, а по данни на властите санитарната сеч е под 1,5%.

От 2014 г. насам Париж използва