Очаква се новата ваксина за Covid-19 да започне да оказва значително въздействие през лятото, а животът трябва да се нормализира до следващата зима, каза един от създателите на цяра. 

Проф. Угур Сахин, съосновател на BioNTech, също изрази надежди, че ударът може да намали наполовина предаването на вируса, което ще доведе до "драстично намаляване на случаите".

Миналата седмица BioNTech и съразработчиците от Pfizer заявиха, че предварителният анализ показва, че тяхната ваксина може да предотврати заразяването на повече от 90% от хората.

Около 43 000 души взеха участие в тестове.

В интервю за шоуто на Andrew Marr на BBC One проф. Шахин каза, че очаква по-нататъшен анализ, който да покаже, че ваксината ще намали предаването между хората, както и ще спре развитието на симптомите при някой, който вече е бил ваксиниран. 

"Много съм уверен, че предаването между хората ще бъде намалено от такава високоефективна ваксина - може би не 90%, но може би 50% - но не бива да забравяме, че дори това може да доведе до драстично намаляване на разпространението на пандемията", каза той казах.

Колко сме близо до ваксина?

След обявяването на първата ефективна ваксина в света в понеделник, сър Джон Бел, професор по медицина в Оксфордския университет, предположи, че животът може да се нормализира до пролетта.

"Вероятно съм първият човек, който каза това, но ще го кажа с известна увереност", каза той.

Според проф. Шахин обаче ще отнеме повече време.

Ако всичко продължи да върви добре, каза той, ваксината ще започне да се доставя в "края на тази година, началото на следващата година".

Той каза, че целта е да се доставят повече от 300 милиона дози по целия свят до следващия април, което "може да ни позволи само да започнем да оказваме въздействие".

Той каза, че по-голямото въздействие ще се случи по-късно, добавяйки: "Лятото ще ни помогне, защото степента на заразяване ще спадне през лятото и това, което е много важно, е да получим висок процент на ваксинация до или преди есента / зимата догодина."

Проф. Шахин каза, че е от съществено значение всички имунизационни програми да бъдат завършени преди следващата есен.

Кой ще вземе първо ваксината и кога можете да я получите - един пример от Великобритания.

Очаква се Великобритания да получи 10 милиона дози от ваксината BioNTech / Pfizer до края на годината, като още 30 милиона дози вече са поръчани. Ударът, който беше изпитан в шест държави, се дава на две дози, с интервал от три седмици.

По-възрастните жители и служителите в домовете за грижи вероятно ще бъдат приоритетни, следвани от здравните работници и хората над 80-те години. Тогава хората ще бъдат класирани по възраст.

Правителството на Обединеното кралство обяви още 24 962 потвърдени случая на Covid в неделя, както и още 168 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен тест.