Руският опозиционен лидер Алексей Навални и 11 афганистански жени активистки за човешки права са сред петимата номинирани за тазгодишната награда „Сахаров“ на Европейския парламент.

Сред другите номинирани са Жанин Анес – временен президент на Боливия в периода 2019-2020 г., която след провеждането на свободни избори и победата на социалистите бе арестувана и в момента е следствена по обвинения в тероризъм, правозащитничката Султана Кая от Западна Сахара, която се бори за правото на самоопределение на сахарауи и неправителствената организация „Глоубъл уитнес“.

Тя се бори срещу корупцията и нарушаването на човешките права. Номинации могат да бъдат правени от политически групи в Парламента или от групи от поне 40 евродепутати. Предложенията бяха обявени на съвместно заседание на парламентарните комисии по външни работи и развитие и подкомисията по права на човека.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се връчва от Европейския парламент на защитници на правата на човека от 1988 г. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров. Нейната парична стойност е 50 000 евро.