Тежките наводнения и проливните дъждове причиниха смъртта на най-малко двама души в Южен Китай и нарушиха първия ден от дългоочакваните приемни изпити за университетите, отложени с месец заради коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

В южната провинция Анхуей изпитът по китайски език в окръг Шъ беше отменен, след като само 500 от общо 2000 кандидат-студенти успяха да стигнат до мястото на изпита до 10 ч. тази сутрин, съобщиха властите в град Хуаншан. Почти 11 милиона ученици започнаха тази сутрин да полагат изпитите за влизане в университет.

Ключовите за бъдещето на младежите четиридневни "гаокао" са първото масово събитие от началото на епидемията и администрацията наложи стриктни правила за предотвратяване на инфекцията, като изискване на документ за здравословно състояние, спазване на социална дистанция и носене на маски.

Анхуей и съседната провинция Хубей, епицентърът на пандемията в Китай, са най-тежко засегнатите от обилните валежи региони. В Хубей двама души загинаха, а близо 1 милион са засегнати от наводненията. В град Хуанган в Хубей близо 30 000 души бяха евакуирани, след като язовир започна да прелива.

Започнало е спешното му източване. В град Аншун, провинция Гуейчжоу, автобус падна във водоем, съобщиха властите. Спасителите издирват неизвестен брой пътници, които са в неизвестност, а 18 души са настанени в болница. Сред пътниците е имало и кандидат-студенти.

От петък насам вследствие от дъждовните бури в Китай са загинали или безследно изчезнали 119 души, а министерството на извънредните ситуации оценява икономическите щети от бедствието на над 40 милиарда юана (5,70 млрд долара), предаде Ройтерс.