Астероид се насочва към Земята точно ден преди изборите в САЩ, ала има малък шанс да се удари в Земята, съобщава НАСА.

Космическата агенция заяви, че астероидът, наречен 2018VP1, има 0,41 процента шанс да се сблъска с планетата. Астероидът може да нанесе удар на 2 ноември, ден преди Доналд Тръмп и Джо Байдън да се изправят на президентските избори в САЩ.

Но „въз основа на 21 наблюдения за 12.968 дни“, НАСА не счита, че ще се стигне до сблъсък. 2018VP1 не се разглежда като "опасен" поради сравнително малкия му размер.

Астероидът е с диаметър около 2 метра и за първи път е идентифициран в Калифорнийската лаборатория „Паломар“ през 2018 г.

Той идва само дни след най-близкия преминаващ край Земята астероид, който беше регистриран по-рано тази седмица, когато 2020 GC прелетя 1830 мили над Индийския океан на 18 август.

Астероидът беше малък - приблизително с размерите на голяма кола - така че най-вероятно би се разпаднал в земната атмосфера така или иначе, без да причини вреда.

Пол Чодас, директор на Центъра за изследвания, каза: „Наистина е готино да виждаме един малък астероид да се приближи толкова близо, защото можем да видим, че гравитацията на Земята драстично извива своята траектория“

"Нашите изчисления показват, че този астероид се е завъртял с 45 градуса или с други думи е бил обърнат от нашата планета", допълва Чодас.