В затвора "Св. Куентин", най-стария наказателен център в Калифорния, има драстично увеличение на броя на заразените с коронавирус, имайки предвид факта, че над 1000 затворници са дали положителни резултати, заявиха местни представители.

"Това е много тревожно", заяви губернаторът Гавин Люсом, отбелязвайки, че 42 процента от приблизително 3500 затворници от Св. Куентин са заразени. Затворът се намира близо до Сан Франциско.

Според съобщенията на американските медии, до началото на юни св. Куентин е пощаден от коронавирусната инфекция, но транспортирането на затворници от затворите, засегнати от Covid-19, като затвора в Чино, e докарал заразата и в Калифорния.

Затворът в Чино, близо до Лос Анджелис, беше мястото на прочутото избухване на Covid-19 в началото на епидемията в страната.
Повече от 500 затворници в Чино бяха положителни на вируса, а смъртните случаи бяха 16.

За да избегнат нови смъртни случаи, властите в Калифорния разпоредиха предсрочно освобождаване на около 3500 затворници от затворите, които имат по-малко от 180 дни за изтърпяване на присъдите си.

Губернаторът Лусъм заяви, че 3500 кандидати от затворите в Калифорния са били номинирани за мярката в понеделник, 110 от които са от Сейнт Куентин.

В затворите в Калифорния има около 113 000 души.

Припомняме, че отново затварят и част от баровете в Калифорния. Причината е увеличаването на броя на заразените. По-рано същата мярка беше предприета от властите в щатите Тексас и Флорида.

Превод: Trafficnews.bg

Затварят баровете в Калифорния40 000 са заразените в три последователни дни