Най-голямата банка в Русия се изтегля от европейския пазар. "Сбербанк" обяви, че напуска, докато подразделенията ѝ губят средства, а клиентите теглят парите си.

Банката съобщи, че вече не може да предоставя ликвидност на европейските си подразделения, но и че капиталът ѝ качеството на активите ѝ са достатъчни, за да се правят плащания на всички вложители.

Не се уточнява как ще стане изтеглянето от Европа - чрез доброволен отказ от лиценз и банкрут или продажба на активи.

Вчера Европейската централна банка нареди на "Сбербанк" да затвори европейски подразделения заради масовото теглене на депозити в Австрия, Словения и Хърватия, откакто Русия нахлу в Украйна.

Към 2021 г. "Сбербанк" има активи в осем държави: Австрия, Германия, Чехия, Босна, Хърватия, Унгария, Сърбия и Словения. Преди изострянето на геополитическата ситуация бе обявен план за продажба на част от активите си в Европа в размер 7.3 млрд. евро. Съдбата на този план остана неизвестна, пише "Дневник". 

"Сбербанк" също така твърди, че има риск за сигурността на служители и клонове из Европа.

По-рано правозащитници съобщиха, че "Сбербанк" е започнала да блокира карти на руснаци, направили дарения в украински фондове, с искане да "пояснят необходимостта да се проведе операцията".

Не се засяга швейцарското подразделение на банката.