Над 4000 души са кандидатствали като доброволци за участие в клиничните изпитвания на ваксина срещу коронавируса в Университета по медицина в Тюбинген в Германия.

Екипа на изследването определя това като прецедент, тъй като в повечето такива тестове е необходимо да се търсят кандидати, а сега има изобилие от доброволци, пише NTV.

Планира се, че ваксината, която е дадена на около 50 души, ще бъде изпробвана на общо 168 души. Изпитването за ваксина ще се проведе в Тюбинген, Хановер и Мюнхен, както и в Гент, Белгия. Ако се получат положителни резултати при проучвания на "първи етап", изследванията ще се извършват с повече хора.

Клиничното проучване в университета в Тюбинген започна в средата на юни. В рамките на изследването се изследва дали ваксината, разработена от немската биотехнологична компания CureVac, може да се понася от хората.

Според информация, докладвана от ръководителя на научните изследвания Питър Кремснер, все още не са наблюдавани странични ефекти. Заявявайки, че "досега всичко е наред", Кремсър подчерта, че няма никакви положителни или отрицателни шокиращи открития.

Фирмата CureVac излезе с изявление, че президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да купи правата за ваксината, разработена от фирмата. Инцидентът предизвика напрежение между Германия и Съединените щати, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер: "Германия не се продава". По-късно германското правителство стана акционер на CureVac.