Около 100 агенти на ЦРУ и членовете на семействата им са сред над 200 американски официални лица, каито са засегнати от мистериозно заболяване, получило названието Хавански синдром, съобщи в четвъртък шефът на ЦРУ Уилям Бърнс.

Страданието включва остри мигрени и виене на свят, предаде Ройтерс. Бърнс, който е първият дипломат от кариерата, назначен от президента Байдън за шеф на разузнавателното управление, заяви в радио интервю, че службата ще направи всичко възможно да определи причината за синдрома и кой е отговорен за предизвикването му.

За ръководител на разследващата група е определен офицерът, който някога е ръководил залавянето на Осама бен Ладен, посочи още Бърнс. Този агент все още продължава да е под прикритие. Три пъти е увеличен и съставът на медиците в групата.

“Проблемът е реален и е много сериозен”, заяви шефът на ЦРУ.

Хаванският синдром, който включва освен световъртежи и мигрени още повръщане и бели петна в паметта, е наречен така, защото за първи път е установен при служители на американското посолство в Куба през 2016 г. 40 души от дипломатическата мисия тогава се разболяха и все още не се чувстват добре.

При някои пациенти симптомите са много тежки, при други - не толкова, обясняват експерти. Имало случаи и на нарушено зрение, както и на пищене в ушите и силно кръвотечение от носа. Служител на ЦРУ в азиатска столица за малко не катастрофирал заедно с малкия си син, когато получил атака, докато карал. Почувствал силно налягане в главата си и едва не загубил съзнание на волана. Оттогава подобни случаи бяха докладвани сред допломати на САЩ в Китай, Русия, Великобритания и Централна Азия.

Последните известни прояви на мистериозното заболяване бяха засечени миналата седмица в американското посолство във Виена. Според сп. “Ню Йоркър” след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън през януари над 20 американски шпиони, дипломати и други служители във Виена са съобщили за симптоми, подобни на тези на мистериозното заболяване. Бърнс заяви също, че през декември изследователи от Националната академия на науките на САЩ е установила, че синдромът е причинен от насочване на лъчи от енергия.

Бърнс заяви, че “има голяма вероятност” синдромът да е причинен умишлено, както и че Русия може би носи отговорност, посочва още Ройтерс, предаде 24 часа. Окончателните изводи обаче ще бъдат направени след края на разследването. Шефът на ЦРУ подчерта, че има само няколко държави в света, които са способни да осъществят подобни действия в глобален мащаб. Москва веднага опроверга всякаква намеса.

Много служители на Държавния департамент се оплакват, че ЦРУ твърде бавно разследва инцидентите и не им оказва достатъчно подкрепа. Някои от тях дори са се пенсионирали поради невъзможност да продължат да работят заради заболяването. Досега са изказвани редица хипотези за произхода на Хаванския синдром, но до момента те остават недоказани. Сред тях са използването на микровълни, ултразвук, пестициди и психотропни вещества.

През март миналата година дори излезе цяла книга, наречена “Хаванският синдром” с подзаглавие “Масовата психогенна болест и истинската история зад мистерията и истерията в посолствата”. По време на изказването си Бърнс назова и другите големи приоритети пред ЦРУ по време на администрацията на Байдън.

Той определи Китай като най-голямото предизвикателство пред САЩ през настоящия век. Другата непосредствена спешна задача е разследването на произхода на коронавируса, заяви още Бърнс. “Все още нямаме окончателен отговор дали той е възникнал от инцидент в лаборатория, или е плод на естествено предаване от животните на човека”, посочи ръководителят на ЦРУ