Министърът на образованието в Мадагаскар Риджасоа Андриаманана беше уволнен, след като даде заповед за закупуване на близалки, които се предполага, че помагат срещу COVID-19. Министърът на острова на южноафриканската държава заяви, че е поръчала сладкиши на стойност 2,2 милиона долара, съобщава AFP.

Според нея решението за закупуване на близалки за студенти е взето, за да се отърват от "горчивия вкус" на билков чай - така наречената смес Covid-Organics, която някои търговци на острова наричат ​​лекарство срещу коронавирус. Въпреки факта, че много експерти убедиха длъжностното лице, че употребата на чай и сладкиши срещу коронавируса е "безполезна", министърът не само даде указания за закупуване на бонбони, но и реши да го разпрати като "PR в медиите".

Тя казала на пресата за решението да „купи близалки“ и че всички студенти в Мадагаскар ще получат по три от тях. В същото време тя поясни, че самият президент Андри Райолина изнася „горчивата напитка“, като казва, че „това зелено злато ще промени историята на Мадагаскар“.

Местната преса вдигна шум около целесъобразността на отпускането на такива огромни бюджетни средства в една от най-бедните страни в света за закупуване на „близалки“. В резултат на това тази съмнителна поръчка беше отменена.

Министърът не се успокои и реши да защити допълнително плана си, но не бе разгледан от кабинета. На другия ден излезе президентски указ, че длъжностното лице е освободено от задълженията на министър на здравеопазването на Мадагаскар.