Германците трябва да се подготвят за още 4-5 месеца ограничителни мерки срещу COVID-19.  Според министъра на икономиката Петер Алтмайер хората не трябва да очакват бързото облекчаване на настоящите правила.

„Все още не сме излезли от спиралата на броя на заразените и разпространението на болестта. Не можем да си позволим йо-йо ефект, като икономиката постоянно се отваря и затваря”, каза Алтмайер, цитиран от Ройтер.

Докато ресторантите са затворени, училищата и магазините засега остават отворени. Данните от Института на Робърт Кох (RKI) за инфекциозни заболявания показват,че в неделя  броят на потвърдените случаи в Германия се е увеличил с 16 947 до 790 503 от началото на пандемията.  Данните за уикенда обикновено са по-ниски, тъй като не всички данни се отчитат от местните власти.

Алтмайер каза, че Германия трябва да бъде предпазлива при облекчаването на ограниченията твърде бързо.

 „Ако не искаме дни с 50 000 нови инфекции, какъвто беше случаят във Франция преди няколко седмици, трябва да преодолеем това и да не спекулираме непрекъснато кои мерки могат да бъдат облекчени отново“, каза той.

„Всички държави, които премахнаха ограниченията си твърде рано, досега са платили висока цена по отношение на загубените човешки животи”, каза министърът.