Германският канцлер Ангела Меркел повтори предупрежденията си за пандемията на коронавируса и заяви, че ни очакват много трудни месеци. Министър-председателят прогнозира, че броят на случаите на коронавирус ще се увеличат бързо през следващите месеци и че няма да е възможно да се организират големи събития навън.

Очаква се днес Меркел да се срещне с упълномощените министри на държавите в кабинета за вируса.

Германският канцлер заяви в седмичния си видео подкаст, "Това, което трябва да направим сега, е да намалим контактите, да се срещнем с много по-малко хора." Обръщайки се към гражданите с видео съобщение, което той публикува всяка събота, Меркел каза: "Сравнително комфортното минало лято свърши, сега сме изправени пред трудни месеци" и отбеляза, че всеки трябва да намали контакта извън семейството си за известно време.

Според информацията, предоставена от оторизираното здравно заведение институт Робърт-Кох, през последните 24 часа в Германия са регистрирани 8 хиляди 685 нови случая на коронавирус. Посочва се обаче, че въпросният брой не отразява реалните данни поради по-малко тестове през уикенда и закъснения в трансфера на данни.

С последните случаи общият брой на случаите на коронавирус в Германия се е увеличил до 437 866, докато броят на смъртните случаи се е увеличил с 24 на 10,56.