Дийп фейк технологиите сега дават възможност за фалшифициране не само на външния вид, но и на гласа на хората. Точно от това се възползва един разбойник в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и открадна 35 милиона долара.

Измамникът е фалшифицирал гласа на шефа на компания и от негово име е разпоредил превеждане на огромна сума пари. Това се е случило още в началото на 2020 година, но стана известно едва сега. За дръзката кражба съобщава Forbes.

Използвайки фалшифицирания глас, престъпникът казва по телефона на банковия мениджър (който преди това е разговарял с директора на фирмата), че компанията ще направи покупка и че се нуждае от одобрение за прехвърляне на пари по сметка.

Нает е и адвокат, който координира процедурите, а банковият мениджър вижда във входящата си поща имейли от директора на компанията и адвоката, потвърждаващи какви пари са необходими и къде да се преведат.

Мениджърът “разпознава” гласа на шефа на компанията и след като вижда и писмата в е-пощата, приема, че всичко е наред и разрешава прехвърлянето, а парите отиват направо по сметките на престъпниците.

Смята се, че измамникът не е действал сам. Разследващите от Дубай предполагат, че престъпната група се състои от 17 души, които активно използват гласови фалшификати в криминалната си дейност.