Премиерът на Полша съобщи, че заявлението за получаване на финансиране по фондовете за възстановяване след пандемията ще бъде подадено до Европейската комисия (ЕК), преди полският президент да подпише ключов закон, предаде Полската агенция по печата (ПАП), цитирана от БТА.

Полша трябва да получи 23,9 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и 11,5 милиарда евро под формата на евтини заеми от Механизма за възстановяване и устойчивост след пандемията на ЕС.

Но ЕК блокира достъпа на Полша до финансирането поради спор за върховенството на закона, въпреки че Комисията е одобрила Националния план за възстановяване на Полша, в който се посочва как правителството ще изразходва парите.

В опит да получат достъп до средствата депутатите от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) внесоха в Сейма, долната камара на парламента, законопроект за изменение на закона за Върховния съд с цел да се изпълни една от "основните цели" за върховенството на закона, определени от ЕК.

По силата на законопроекта дисциплинарните въпроси и въпросите, свързани с имунитета на съдиите, ще се разглеждат от Върховния административен съд, а не от наскоро създадената Камара за професионална отговорност.

"Искаме да подадем (заявлението за Националния план за възстановяване - бел. ПАП) преди да изпратим на президента законопроекта (за Върховния съд - бел. ПАП), въпреки че това зависи и от закона за ветропарковете", заяви на пресконференция днес премиерът Матеуш Моравецки.

Законът за вятърните електроцентрали, който в момента се разглежда от парламента, разхлабва разпоредбите за изграждането на вятърни електроцентрали, като позволява турбините да се издигат по-близо една до друга. Законопроектът, приет след шестмесечни дебати, е подкрепен и от опозицията. Той изпълнява и една от определените от ЕК основни цели, необходими за получаване на достъп до финансиране по плана за възстановяване.

Следващата седмица полският Сенат ще обсъди закона за Върховния съд, а Сеймът започна да обсъжда промените в закона за вятърните паркове по крайбрежието вчера.