Седем страни временно са лишени от право на глас в Общото събрание на ООН поради неплатени вноски в бюджета на организацията, съобщи вчера пред ТАСС говорителят на генералния секратар на ООН Стефан Дюжарик. „Понастоящем седем страни членки не могат да гласуват в хода на 69-ата сесия на Общото събрание“, заяви Дюжарик. 

Той уточни, че това са Гренада, Киргизстан, Маршалските острови, Македония, Тонга, Вануату и Йемен. 

Дюжарик предупреди, че към 28 януари списъкът може да набъбне до 11 държави, ако членския си внос не заплатят Сомалия, Гвинеу Бисау, Коморските острови и Сан Томе и Принсипи. Най-малка сума има да плаща Киргизстан – 6 731 долара, а най-голяма – Сомалия, която дължи на ООН над 1,2 млн. долара.

Съгласно чл. 19 от Устава на ООН страна член, която е закъсняла с плащането на своите парични вноски в организацията, не ще може да участва в гласуването в Общото събрание, ако общата сума на нейните просрочени вноски

се равнява или надвишава сумата на вноските, които тя дължи за предшестващите две пълни години. 

Иран назначи вчера нов посланик в ООН девет месеца след като САЩ отказаха да дадат виза на предшественика му заради ролята му в кризата с американските заложници в Техеран през 1979 г., съобщиха световните агенции. 

Новоназначеният посланик Голам-Али Хошро е дипломат от кариерата, бивш зам.-външен министър от 2002 до 2005 г. по времето на президента Мохамад Хатами и настоящ посланик на Иран в Швейцария. 

60-годишният дипломат вече е заемал пост в ООН от 1989 до 1995 г. 

Съединените щати, като страна домакин на ООН, заявиха през април м.г., че назначеният тогава от Техеран посланик Хамид Абуталеби не може да получи американска виза, за да заеме поста си, защото участвал в превземането на посолството на САЩ в Техеран и последвалата заложническа криза. 

Иранските студенти, щурмували посолството, държаха за заложници 52 американци в продължение на 444 дни. Абуталеби твърди, че не е участвал в събитията, а само е действал като преводач по време на освобождаването на част от заложниците. 

TrafficNews.bg