Президентът на Беларус Александър Лукашенко сравни ситуацията на западната граница на страната със ситуацията в Съветския съюз преди Великата отечествена война.

Според Sputnik Belarus по време на посещението си в Витебска област държавният глава е призовал жителите на републиката да не се притесняват,  като това са неговите проблеми и той ще ги реши.

Лукашенко е добавил, че  хората на място също "трябва да решат проблема", за да не загубят "цялото това богатство, което виждат сега”.

По-рано Лукашенко посочи, че ученията на НАТО се провеждат близо до западните граници на Беларус, по-специално в Полша и Литва. Той възложи на Министерството на отбраната да следи движението на войските на алианса и „да не се срамуват“ да изпраща своите части по указанията на тяхното движение.

Също така държавният глава не изключи, че 18 американски изтребителя F-16, които са били прехвърлени от Берлин на разстояние 15-20 минути от територията на Беларус, могат да носят ядрено оръжие.

От своя страна представителят на алианса Оана Лунгеску заяви пред РИА Новости, че "разполагането на войски в Балтийския регион, на територията на съюзниците по НАТО, има отбранителен характер и предхожда кризата в Беларус".

В момента в Полша се провеждат ученията на полско-американските ВВС AvDet с участието на американския разузнавателен и насочващ самолет AWACS, както и изтребителите F-16 на ВВС на САЩ, които пристигнаха в Полша, за да участват във въздушния парад по случай празника на полските сили и 100-годишнината от битката при Варшава.