Белоруският лидер Александър Лукашенко напълно отхвърли призивите за провеждане на нови президентски избори и обвини НАТО в силно присъствие на западната граница на страната.

По-рано днес стана ясно, че Русия е готова да предложи военна помощ на Лукашенко. Това са заявили от Москва, след като в Беларус се проведе  един от най-големите протести срещу преизбирането на Лукашенко.
Минимум двама протестиращи са убити, а хиляди са задържани след гласуването миналата неделя, за което противниците на Лукашенко твърдят, че са били фалшифицирани  и всъщност той е загубил обществената подкрепа, пише Rueters.

Той отрича загубата, позовавайки се на официални резултати, които му дадоха малко над 80% от гласовете. Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин е казал на Лукашенко, че Русия е готова да помогне на Беларус в съответствие с колективен военен пакт, ако е необходимо, и че върху нея се прилага външен натиск.

Като не се споменава откъде.

„Войските на НАТО са пред нашите порти. Литва, Латвия, Полша и родната ни Украйна ни заповядват да проведем нови избори “, каза той и добави, че Беларус ще „умре като държава“, ако се проведат нови урни.

„Никога не съм во предавал и никога няма да го направя“, каза той.