След 44 години от британските печатни медии изчезва емблематично явление, създадено от магната Рупърт Мърдок и предизвикало дългогодишни спорове. Снимката на полуголо момиче на страница трета на таблоида "Сън" тихомълком ще изчезне, съобщи в."Гардиън".

Според изданието ръководството на най-многотиражния вестник във Великобритания вече е взело решението в печатната версия да няма повече снимки на момиче с голи гърди – практика, определяна от критиците й като сексистка, обидна и анахронична. В онлайн версията обаче "Момичето от 3 страница" остава и промяната може да бъде отменена, ако последва значим спад в продажбите на вестника.

"Гардиън" цитира свой източник, според който нареждането е дошло "отгоре", от Ню Йорк, под което обикновено се разбира самият Рупърт Мърдок.

Засега отговорът на "Сън" избягва потвърждение: "Страница 3 е там, където винаги е била – между втора и четвърта, а Люси от Уоруик можете да откриете на Page3.com".

За едни този феномен, роден няколко месеца след като Мърдок купи "Сън" през 1970 г., е дал старт на не една кариера на момичета в бизнеса с модели, а на когото не му харесва – просто да не си купува вестника. Според растяща група недоволни обаче така се е наложила тенденцията на медиен сексизъм и възприемането на жените изключително като обект на сексуално желание. "Няма нужда от цици още със сутрешния брой на закуска, още повече с посланието, че по-важни са гърдите, а не мозъците ни", коментира пред Би Би Си една от лидерките на кампанията за спиране на снимките.

TrafficNews.bg