На 8 август, на военният полигон до руското градче Северодвинск проехтява взрив по време на изпитания на реактивна установка. 

Загинават петима водещи учени, а други пострадали са спешно откарани в болница. Местната администрация съобщава за кратковременно повишаване на радиационния фон. На докторите, при които са докарани пострадалите, не им е съобщено, че пациентите им са източник на радиоактивно излъчване. 

Със заразените с радиация са контактували 90 души, а хората, които са се оказали в зоната с висока радиоактивност са много повече. Това съобщи руската служба на Би Би Си, като се позовава на два източника от областната болница в Архангелск. Медиците са пожелали да останат анонимни, но са се съгласили да разкажат какво се е случило, тъй като се  притесняват за собственото си здраве, а и не искат тази ситуация да се повтори.

"Ние не искаме да започнем „оранжева революция, но още повече не искаме, да не даде Господ, следващият път да ни докарат не трима, а десет души и отново да скрият информацията за тях”, е казал един от медиците.

Трима от пострадалите са откарани  в областната болница на Архангелск, а други трима в градската болница „Семашко”, където има оборудване за лечение на пострадали от радиация.

Тримата в областната болница са докарани в „стабилно, но тежко състояние”, като от полигона са транспортирани с хеликоптери на санитарната авиация. След като са приети те са изпратени в операционната, но на лекарите не им са разказани обстоятелствата при които са получили травмите си.

"В 12 ч. е станало ясно, за високата радиация, а в 16:35 те са постъпили в болницата”, разказват събеседниците на Би Би Си. Горе-долу час, след като пациентите са докарани, докторите разбират, че пострадалите имат лъчева болест и са заразени с много висока доза радиация. Въпреки това лекарите им оказват помощ, като им се налага на място да импровизират със средства за лична защита.

Тъй като при докарване на пострадалите при взрива, лекарите не знаят за радиацията, останалите пациенти в приемното отделение и реанимацията по всяка вероятно също са получили доза радиационно облъчване. Сред тях има бременни, току що родили и младежи.

Дезактивация на замърсената с радиация болницата започва чак 10-ти 12-ти август от военизирани служби. Лекарите не са уверени, че тя е извършена както трябва, тъй като смятат, че обработката на компютърните томографи и операционните маси не е достатъчна. Част от оборудването в болницата, което не подлежи на дезактивация е откарано с военен камион.

Друг лекар разказва пред Би Би Си, че персоналът на болницата е под силен стрес и много от лекарите се намират в тежко психологическо състояние, защото от тях е скрита информация, която има пряко отношение към личната им безопасност заради опазване на държавната тайна.

По-късно в петък управата на Архангелска област подтверди, че в организма на един от местните лекари, които са помагали на пострадалите след взрива е намерен радиоактивен цезий-137. Те обаче твърдят, че изотопът е попаднал в тялото с храна

Почти седмица след случилото се руските власти потвърдиха, че радиацията се е повишила 16 пъти над нормалното в град Северодвинск, най-близкия до село Ньонокса (където е полигонът). Междувременно норвежката радиационна служба съобщи, че достигнатият по руски данни радиационен фон не е опасен за здравето - би трябвало да е десетки пъти по-висок.

За "Уолстрийт джърнъл" председателят на организация, следяща за спазване на договор за забрана на ядрени тестове, заяви, че Русия е спряла да подава данни от общо 4 станции, отчитащи нивата на радиация (две са сравнително близо до мястото на инцидента). Москва заяви, че става дума за смущение, а и по принцип не е длъжна да подава такива данни, а го прави доброволно.

Над България няма и няма да мине радиация от инцидента в СеверодвинскНе са получавани данни от съседни страни за увеличени нива на радиация

Снимка: Областната болница в Архангелск