Политизирането на газопровода "Северен поток-2" е контрапродуктивно, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров пред германската външна министърка Аналена Бербок, предаде Ройтерс.

Бербок каза вчера при посещение в Украйна, че проектът, който очаква одобрение от регулаторите в Германия и ЕС, засега е спрян и не отговаря на енергийното законодателство на ЕС.

"Привлякохме вниманието на германските си колеги към контрапродуктивността на опитите да се политизира проекта", отбеляза Лавров на съвместна пресконференция с Бербок след срещата им.

Германия не може да изключи използването на "Северен поток-2" като средство за натиск срещу Кремъл в случай на по-нататъшна руска агресия към Украйна. Това заяви по-рано днес пред телевизия А Ер Де високопоставен представител на водещата партия в управляващата коалиция, цитиран от Ройтерс.

Германският канцлер Олаф Шолц, представител на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), многократно е повтарял, че "Северен поток-2" е изцяло частна инициатива и е извън държавния обсег.

Разчитаме на дипломатическо-политическо решение, а дипломатическият инструментариум включва и санкции, каза обаче пред А Ер Де председателят на германския комитет за външна политика Михаел Рот, малко преди разговорите Бербок в Москва.

Ако наистина трябва да прибегнем към санкции, а аз все още се надявам да го избегнем, не може предварително да изключим неща, които партньорите ни в ЕС могат да поискат, отбеляза той.

Газопроводът "Северен поток-2", който вече е построен, но не е получил разрешително за влизане в експлоатация, цели да доставя повече руски газ за Западна Европа. Противниците на проекта, включително Украйна и САЩ, обаче твърдят, че това ще направи Европа много по-зависима от Русия.