С днешния доклад Европейската комисия отчита политическата несигурност през последната година и половина, която забави реформите в България, в това число и в съдебната система", коментира заместник-председателят на комисията Кристалина Георгиева доклада за напредъка на България през 2014 г. по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който беше одобрен днес в Брюксел.

 

Оценяваме положително действията на новото правителство за решаване на натрупаните проблеми, на първо място стратегията за съдебната реформа, добави комисар Георгиева, цитирана в официалното съобщение на комисията.

 

По думите ѝ тя, както и цялото българско общество очакват да видят резултати - независима и ефективна съдебна система и успешна борба с корупцията.

 

"Новото българско правителство трябва да навакса изгубеното време и да предприеме стъпките, които да възвърнат доверието на гражданите и на инвеститорите в страната", призова зам.-председателят на ЕК.

 

В резюмето на доклада на еврокомисията се посочва също, че предвид политическата несигурност в страната през изминалата година напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки. Такова е и изказването на първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, който заяви, че  "Политическата несигурност и други предизвикателства в последната година направиха реформите в България трудна задача....Сега е време за действия".

 

Комисията прикани България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Следващият официален доклад се очаква да бъде изготвен след около една година.

TrafficNews.bg