Членът на Камарата на представителите на САЩ Лорън Бобърт, член на Републиканската партия от Колорадо, представи резолюция за импийчмънт на държания глава на страната Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, съобщава американското издание The Washington Times, цитирано от Агенция "Фокус". Аргументът - неуспешното изтегляне на американските войски от Афганистан, което принуди армията на САЩ да изостави оръжия за милиарди долари на талибаните.

Предложението беше подкрепено от други консервативни конгресмени от Републиканската партия: Анди Бигс, Джеф Дънкан, Ралф Норман, Луис Хоумърт и Джоди Хейс. Норман също подкрепя инициативата за импийчмънт на Камала Харис, се казва в статията.

„Режимът на Байдън не е подведен под отговорност“, казва Бобърт.

„Нямаше оставки, обвинения, разследвания, надзор в Конгреса, гневна реакция от страна на масовите медии, извинения, затова се застъпих за подвеждане на Байдън и Харис под отговорност и внесох проекторезолюции за импийчмънт за подпомагане и подкрепа на враговете на Америка и за сговор с талибаните“, обясни Бобърт.

На свой ред друг член на Републиканската партия Джоди Хейс в изявление в петък припомни за 13-те американски войници, загинали при терористична атака на 26 август на летището в Кабул по време на безразборната евакуация. Тя подчерта, че Байдън, „за съжаление, пренебрегва най-основните си отговорности като президент“.

„Афганистан е на път да се превърне в терористична супердържава, която ще заплашва региона, света и нашата родина Америка в продължение на много години. И вината е изцяло на плещите на президента Байдън“, подчерта Хейс.

През последните два месеца републиканците от Камарата на представителите на САЩ представиха поне три резолюции за импийчмънт срещу служители на Белия дом. Тези усилия обаче практически нямат шанс за успех, тъй като Камарата на представителите се контролира от демократите, припомня The Washington Times.