Американската фармацевтична компания "Пфайзер" (Pfizer) съобщи днес, че експерименталната ѝ ваксина е показала над 90% ефективност в предотвратяване заразяването с новия коронавирус. 

Разработката е съвместно с германския партньор BioNTech SE и е първата, показала успех в мащабно клинично изпитание на ваксина. Досега не сме открили сериозни странични ефекти и последици за безопасността, казват двете компании. По-късно този месец те ще поискат лицензиране от американския фармацевтичен регулатор. 

В Мичиган, на терен с площ колкото футболно игрище, са разположени 350 огромни фризера, в които се съхраняват ваксините.

Дори ваксината на Pfizer/BioNTech да бъде одобрена, остават въпроси за това колко продължителен имунитет ще създаде. Конкуренцията и разнообразието от ваксини може да дадат отговори.

"Днес е страхотен ден за науката и човечеството", заяви Албърт Бурла, президент и изпълнителен директор на "Пфайзер". "Наближаваме много важния момент в програмата ни за разработване на ваксина в момент, когато светът най-много се нуждае от нея, броят на заразени поставя нови рекорди, болниците наближават запълване на капацитета си и икономиките опитват отново да се отворят", се казва още в официалното съобщение, цитирано от "Ройтерс".

В него се посочва, че разрешението в САЩ ще е за ваксиниране на хората между 16 и 85 години. Такова разрешение се издава, ако се съберат данни в поне 2-месечно изпитание и от около половината от включените 44 хиляди участници. Очаква се те да са налични в края на ноември. Food and Drug Administration в САЩ е поставила праг от 50% ефективност за одобряване на ваксина за коронавируса.

 "Това е велик ден за общественото здравеопазване и за потенциала всички да се измъкнем от ситуацията, в която сме.", казва Бил Грубер, един от водещите учени на Pfizer.

Компанията казва, че предварителният анализ е проведен сред 94 доброволци, на които ваксината е приложена под формата на две дози в рамките на 3 седмици. Не се съобщава колко от ваксинираните са се разболели, но твърдението за над 90% ефективност би трябвало да означава, че те не са повече от 8 души. За да докаже убедително ефективността на защита, Pfizer ще продължи тестовете, докато има 164 случая на заразени сред участниците. Грубер казва, че това може да се случи в началото на декември.

Със САЩ има договор за доставка на 100 милиона дози срещу 1.95 млрд. долара, като се започне през 2020 г. Споразумение за доставки има и с ЕС, Великобритания, Канада и Япония.

За да спестят време, двете компании започнаха да произвеждат ваксини, преди да знаят дали са ефективни, припомня "Ройтерс". Сега те казват, че очакват да имат до 50 милиона дози, т.е. да се ваксинират 25 милиона души до края на годината. Очакванията са догодина да бъдат произведени други до 1.3 милиарда дози.