10 долара ще струват две дози от руската ваксина срещу коронавирус.  Това заяви шефът на съвета на директорите на компанията "Р-Фарм“ Алексей Репик в ефира на телевизионния канал " Русия-24 ".

"Ако говорим за експортните пазари, тогава говорим за факта, че за две дози от ваксината цената ще бъде, по нашата оценка, най-малко 10 долара. Най-вероятно ваксината от първите серии да бъде по-скъпа. В последствие ще стане по-евтина, когато се увеличи проиводтството й," каза Репик.

Руската ваксина за коронавирус е несъвместима с алкохолПодготвят масова имунизация на рисковите групи в Руската федерация

За ефикасността на ваксината гарантира руският президент Владимир Путин. Той обяви, че тя гарантира продължителен имунитет срещу коронавируса и изтъкна, че тя е доста ефективна и че е преминала през всички възможни тестове, без да дава подробности за това. 

В същото време световни здравни експерти изразиха недоверие и притеснение относно "Спутник". Причината е, че ваксината е получила разрешително след двумесечни тестове. СЗО е инициирала разговори с властите, за да се увери, че са спазени световните гайдлайни в изработването ѝ. От организацията съобщиха, че ваксината не е в списъка на шестте, достигнали фаза 3 от клиничните тестове. 

Москва отговори веднага на това, като от Министерството на здравеопазването на Русия заявиха , че критиките са неоснователни.

Здравният министър Михаил Мурашко заяви, че световните реакции са породени от конкуренция. Той подчерта, че платформата, използвана за синтез на ваксината, е безопасна и вече е доказана при производство на други лекарства.

Турция е готова да използва руската ваксина за COVID-19Преди това тя трябва да получи одобрение на СЗО