Алкохолът в деня на ваксинация или предишния ден може да отслаби ефекта или въобще да го премахне, каза Евгений Брун от Министерството на здравеопазването в Русия, цитиран от РИА Новости.

"Смятам, че всяко лекарство, включително ваксината за коронавирус, не е съвместимо с алкохола, тъй като на първо място това е токсичен ефект, отслабване на имунитета и отслабване на ваксината", каза Брун пред агенцията.

Руското министерство на здравеопазването във вторник регистрира първата в света ваксина за предотвратяване на COVID-19, разработена от Националния изследователски център за епидемиология и микробиология в Гамалея в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции. Очаква се да започне масова имунизация на рисковите групи, а след това ваксината да бъде широкодостъпна.

В същото време световни здравни експерти са разтревожени от новината, че руската ваксина "Спутник" е получила разрешително след двумесечни тестове. СЗО е инициирала разговори с властите, за да се увери, че са спазени световните гайдлайни в изработването ѝ. Днес от организацията съобщиха, че ваксината не е в списъка на шестте, достигнали фаза 3 от клиничните тестове. 

Припомняме, че в третата фаза се пристъпва до тестване на ваксината върху по-голям кръг от хора. В момента обаче над 100 ваксини са в начален стадии на разработване. Въпреки прогреса, повечето експерти смятат, че никоя от тях няма да бъде готова преди средата на 2021 година.