Най-малко трима души загинаха, а повече от 30 бяха ранени в събота в американския град Шарлотсвил в щата Вирджиния, където избухнаха ожесточени сблъсъци между националисти и антирасисти, съобщиха световните агенции.

По-рано медиите съобщиха за 32-годишна жена, която е загинала, и 19 души, които са били ранени, когато кола се вряза в група демонстранти. Водачът на автомобила е арестуван. Мъжът е обвинен в предумишлено убийство. На 20-годишния Джеймс Алекс Филдс-младши от Охайо бяха повдигнати и три обвинения за умишлено причиняване на телесни повреди и за бягство от местопрестъплението. Той ще прекара нощта в ареста. За понеделник е насрочено съдебно изслушване, на което ще бъде решено дали Филдс да остане в ареста, или да бъде пуснат под гаранция.

Заповед на градската управа за премахването на паметник на генерал, предвождал силите на Юга в Американската гражданска война, стана повод за многолюден протест на националистически организации и привърженици на теорията за превъзходството на бялата раса.

Членове на „Ку Клукс Клан” и активисти, свързани с т.нар. "алтернативна десница", организираха шествие под надслов "Единство на десните" срещу решение на местните власти да демонтират паметник на генерал Робърт Е. Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга.

Въпреки разположените полицейски сили за борба с безредиците и националната гвардия избухнаха сблъсъци, а губернаторът на Вирджиния Тери Маколиф обяви извънредно положение.

"Осъждаме по най-категоричен начин тази ненадмината проява на омраза, фанатизъм и насилие от всички страни", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на импровизирана пресконференция в Бедминстър, Ню Джърси, където е на почивка, предаде Нова тв. Той бе разкритикуван, че не е заклеймил по-специално движенията от крайната десница.