От днес Австрия ставана първата страна в Европа, която направи ваксините срещу задължителни за всички над 18 години.

Подбрахме информация за COVID-19-19 ситуацията в европейските страни, както и кои държави предвиждат задължителна ваксинация срещу вируса.

Австрия

Депутатите дадоха зелена светлина за задължителни ваксини срещу COVID през януари. Глобите за неспазване могат да бъдат до 3600 евро.

Представяйки планове за задължителна ваксинация, Александър Шаленберг, тогавашният канцлер на Австрия, каза, че това е единственият начин да се избегнат нови вълни от вируса.

Гърция

В Гърция глобяват хора на възраст над 60 години, в случай че откажат да се ваксинират. Те ще бъдат глобени със 100 евро на месец, ако не получат дозата до 2 февруари.

Премиерът Кириакос Мицотакис защити мярката, като каза, че по-възрастната група представлява 90% от смъртните случаи поради COVID-19. От миналия септември Гърция изисква здравните работници в обществени и частни заведения да бъдат ваксинирани.

Атина също така изисква сертификат за ваксинация или преболедуване от COVID-19, за да имат хората достъп до ресторанти и други аспекти на обществения живот.

Германия

Германските депутати обсъждат различни предложения, които биха могли да направят ваксинацията задължителна с глоби за хора, които се противопоставят.

Канцлерът Олаф Шолц подкрепя задължителната ваксинация, но остави на законодателите да се споразумеят дали тя да е насочена към цялото население или само към по-възрастните граждани.

Ангела Меркел също заяви, че ще гласува в полза на задължителната ваксинация.

Италия

Италия обяви на 5 януари, че ваксините срещу COVID ще станат задължителни за хора над 50 години. Това се случи на фона на рекордния скок на заразените с COVID в началото на годината.

Миналия април Италия стана една от първите страни, които наложиха ваксинация на здравните специалисти в опит да защитят пациентите.

По-късно законът обхвана и учители, военни, полиция и спасителни работници. Той влезе в сила на 15 декември. Служители на университети също бяха добавени към списъка с професии, при които ваксинацията е задължителна.

Франция

Министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран каза, че задължителната ваксинация не е „изборът, който Франция е направила“, защото ще бъде твърде трудно да се приложи.

Страната направи ваксинацията за COVID задължителна за здравни и медицински специалисти, пожарникари и транспортни работници миналия септември.

От 24 януари важи и пропускът, в който изисква доказателство за ваксинация или преболедуване от COVID-19, за да имат хората достъп до барове, ресторанти, фитнес зали и събития, наред с други аспекти на обществения живот. Хората с работа, които са в контакт с обществеността, трябва да имат пропуск за ваксина, за да отидат на работа.

Унгария

В Унгария се изисква ваксинация за здравни работници, учители в държавните училища и хора, работещи в държавни институции.

Частните компании имат право да решават дали работниците трябва да бъдат ваксинирани или не. Унгарски служители, включително премиерът Виктор Орбан, призоваха гражданите да се ваксинират възможно най-скоро.

Великобритания

Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат задължителни за здравните и социалните работници до 1 април в Англия, каза министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид.

Джавид обаче каза в интервю за Би Би Си, че не смята, че Обединеното кралство "някога ще разгледа" задължителните ваксини за населението.

Работниците в домовете за грижи и тези, трябва да бъдат напълно ваксинирани от ноември.

Швеция

Говорител на шведския здравен министър каза пред Euronews, че правителството не планира да въвежда задължителна ваксинация.

„Запазването на ваксинациите доброволно, изграждането на доверие и подпомагането на гражданите да вземат информирани решения, се оказа успешно за достигане на високи нива на ваксинация в Швеция“, каза говорителят.

В момента Швеция изисква сертификат за ваксинация за събития на закрито с повече от 50 души.

Дания

Премиерът Мете Фредериксен каза през декември, че са на крачка от вземане на решението да наложат задължителна ваксинация

Дания изисква сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за достъп до голяма част от обществения живот, включително ресторанти, кина и фризьорски салони.

Швейцария

Правителството на Швейцария заявява, че "законово е изключено общото задължение за населението да бъде ваксинирано", но трябва да се намери правилният подход, която да позволи на хората да вземат решение.

Правителството може да наложи ваксинация на „уязвими групи хора и за определени хора при много строги условия“.

Доказателство за ваксинация срещу или възстановяване от COVID-19 се изисква на закрито в барове, ресторанти, кина и други събития.

Латвия

В Латвия също има мерки, които ограничават хората, които не са ваксинирани.

От 15 декември работниците трябва да представят сертификат за ваксинация срещу COVID-19 или преболедуване. Латвия изисква лекарите, учителите и хората в домовете за социални грижи да бъдат ваксинирани.

Сертификат е нужен и за достъп до магазини, културни събития и ресторанти.

Министърът на здравеопазването г-н Даниел Павлутс публично каза, че Латвия разглежда решенията на други страни за задължителна ваксинация и може също да следва такъв подход.

Словения

В Словения все още няма въведена задължителна ваксинация срещу коронавирус.

Единствено държавните работници трябва да бъдат ваксинирани или преболедували, за да извършват работна дейност.

"Съгласни сме с председателя на Европейската комисия, че задължителната ваксинация трябва да се обсъжда в мащаба на ЕС. Във всеки случай е необходимо първо да се постигне по-широк обществено-политически консенсус относно възможното въвеждане", каза съветник от министерството на здравеопазването в имейл.

Полша

Министерството на здравеопазването на Полша заяви през декември, че се готви да въведе задължителна ваксинация за медицинските работници от 1 март.

Подготвят се и да въведат мярката за учители и "униформени служби" като военни и полицейски.

Словакия

Премиерът на Словакия каза, че страната може да обмисли задължителни ваксини, ако нов вариант на COVID-19 хоспитализира повече хора.

"Ако има вариант, който да върне хората в болници, можем да помислим за задължителни ваксини. Все още обаче липсват данни за това как омикронът ще се отрази на болниците. Важно е да изчакаме края на вълната", каза Едуард Хегер.

Министерството на здравеопазването на Словакия и министерството на правосъдието потвърдиха, че теоретично в страната може да се въведе задължителна ваксинация.

Люксембург

Парламентът на Люксембург обсъди по-рано този месец дали да направи ваксинацията задължителна или не.

Депутатите приеха предложение, с което поискаха правителството да промени предложеното законодателство, за да въведе задължителна ваксинация за здравните работници и тези на възраст над 50 години, съобщава сайтът на Камарата.