С протестна петиция, подкрепена с подписите на 22 кмета от Северна Гърция, бе поискано незабавно отваряне на всички гранични пунктове с България. За последното денонощие 36 нови случая на заразени с вируса са регистрирани на "Кулата-Промахон".

"Отворете незабавно всички гранични пунктове с България", се посочва в официално обръщение към гръцкото правителство, публикувано днес и в медиите, цитирани от БНР.

"Не виждаме логика в решението да оставите отворен само граничния пункт "Кулата - Промахон", се посочва в протестното писмо.

Кметовете съобщават, че са получили обяснение, че не могат да се осигурят екипи, които да проверяват баркодовете на влизащите туристи от други страни.

"Това противоречи на всякаква логика", единодушни са от местната власт в Северна Гърция. В искането се настоява незабавна реакция на всички министри, свързани с това решение и спешна намеса на всички депутати от областта.

Затварянето на гриничните пунктове с България предизвика спиране на туристопотока в тази част на страната и поставя на изпитание хиляди гърци, работещи в туризма, оплакват се пред медиите хотелиерите.

Решението на гръцките власти принуди много мераклии за тен да се откажат от планираните пътувания. Пред наш репортер управител на апартхотел в любимия на пловдивчани курорт – Керамоти, разказа, че само за ден е получил над 10 обаждания от българи, желаещи да анулират плануваните си почивки.

От много хотели и частни апартаменти в Северна Гърция обаче отказват да върнат парите на нашенците. Те ги обезпечават с ваучери, които могат да оползотворят както тази, така и догодина. Пример за това е арендатор, предоставящ апартаменти отново в Керамоти.

Пловдивчани анулират резервациите си в Керамоти, отлив на туристи в цяла Северна ГърцияРешението за спиране на туристите през „Маказа” доведе и до сериозен спад на пътуващите

От установените за последното денонощие нови случаи на коронавирус, 20 са на сръбски граждани и още 16 на хора от други националности, преминали през "Кулата".