Китай може да стане втората държава в света след Русия, която ще пусне ваксина срещу COVID-19 на пазара до края на тази година. Това заяви секретарят на партийния комитет, председател на съвета на директорите на държавната корпорация Sinopharm Лю Джинджен.

"На 27 април Пекинският институт за биологични изследвания започна клинични изпитвания на инактивираната ваксина. Резултатите от първата и втората фаза на клиничните изпитвания бяха публикувани на 28 юни. Sinopharm започна третата фаза на международните клинични изпитвания в Обединените арабски емирства на 23 юни. След приключването на третата фаза на международните клинични изпитвания и етапа на одобрение на инактивираната ваксина, ние очакваме, че до края на декември тази година ваксината ще може да навлезе на пазара, "РИА Новости цитира Лю Дзинжен, цитирайки Жонгуо Уанг.

Според китайския официален служител на 16 февруари държавната корпорация КНР започнала да провежда изследвания за имуногенността на ваксината върху седем вида експериментални животни, включително бели плъхове, мишки, морски свинчета, макаки и зайци и проверила ефективността на ваксината. Тогава ваксината беше тествана върху малка група хора, след което започнаха клинични изпитвания.

Успоредно с това, проучванията на инактивираната ваксина са проведени от Научния институт по биологични изследвания на Ухан, където на 12 април се провеждат първият и вторият етап на клиничните изпитвания, а резултатите, публикувани на 16 юни, според Лю Дзинжен, сочат безопасността на ваксината. Няма случаи със сериозни странични ефекти, след ваксинацията субектите произвеждат антитела.

Припомняме, че на 11 август Русия беше първата в света, която регистрира коронавирусна ваксина, наречена "Sputnik V". Лекарството е разработено от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология с името на Н. Ф. Гамалея от Министерството на здравеопазването на Руската федерация и премина клинични изпитвания през юни-юли.

Снимка: Виталий Тимкив/ РИА Новости