Комитетът за външни работи на Китайския национален конгрес изрази категорично противопоставяне на приемането от Сената на САЩ на законодателство за индустриална политика, насочено към противодействие на нарастващата икономическа заплаха от Китай, съобщава АФП, цитирайки "Синхуа".

Пекин обвинява Вашингтон в "параноична делюзия" и заявява, че американският законопроект ще навреди на двустранните отношения между двете най-големи икономики в света, както и ще попречи на сътрудничеството.

Китай нарече законопроекта опит за намеса във вътрешните работи на страната и лишаването й от "законното право на развитие чрез технологично и икономическо отделяне", съобщават държавните медии.

И двете американски политически партии подкрепиха научноизследователска и развойна дейност, тъй като нарастват опасенията относно конкуренцията от втората по големина икономика в света.

Китай заяви, че законопроектът е "пълен с манталитет от Студената война и идеологически предразсъдъци". "Законопроектът показва, че параноичната делюзия на егоизма е изкривила първоначалното намерение за иновации и конкуренция".