Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е екзекутирал петима свои служители от Министерството на икономиката на страната заради критики към него и управлението му. Това се казва в най-новата книга на американския репортер Боб Удуърд, която излезе през миналата седмица.

В книгата си журналистът твърди още, че лидерът на Северна Корея дори веднъж се е похвалил, че е изложил главата на чичо си на показ, след като го екзекутирал. Петимата служители, които били екзекутирани, имали неблагоразумието да критикуват лидера по време на вечеря с него, съобщи южнокорейският вестник Daily NK в петък, съобщава БГНЕС.

Медията твърди, че петимата мъже са били застреляни на 30 юли, след като открито са критикували правителството на Северна Корея, тъй като не е успяло да разреши множество въпроси, свързани с търговията и финансите. Според Daily NK официалните лица дори са подчертали необходимостта Северна Корея да развие сътрудничество с чужди държави в условията на предстоящи търговски санкции.

Твърди се, че мъжете са арестувани, след като един от по-младите им колеги се е отказал от тях и е докладвал думите им на тайната полиция на Северна Корея. Вестникът посочва, че семействата на мъжете са били преместени в лагер 15 в Йодок, който е известен с настаняване на политически дисиденти. Ким от своя страна бил доволен от екзекуцията на служителите, защото ги смятал за заплаха за националната сигурност на страната.

Съобщените събития идват, след като севернокорейският лидер се ангажира да "накаже сериозно" своите служители, защото не са изпълнили заповедите му по време на сезона на тайфуните. По време на скорошни обиколки из региони, пострадали от наводнения, севернокорейският лидер обеща на хората лично да следи обстановката и да издава своевременни заповеди.