Определиха като положителна срещата между британският премиер Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен,  предаде Ройтерс.

"Премиерът беше ясен, че Великобритания няма да удължава преходния период след 31 декември 2020 г. и че всякакво бъдещо партньорство не трябва да включва съобразяване с юрисдикцията на Европейския съд. Той също каза, че Великобритания ще запази контрола си над британските риболовни зони и над имиграционната ни система", се казва в изявлението.

Джонсън призова днес за започване възможно най-скоро на преговорите за отношенията на Обединеното кралство с Европейския съюз след Брекзит, за да се постигне споразумение до края на годината - срок, който Брюксел смята за прекалено кратък, за да се уредят всички въпроси, допълва Франс прес.

"Британският премиер заяви, че Обединеното кралство е готово да започне преговорите за бъдещото партньорство и за споразумение за свободна търговия по канадския модел възможно най-скоро след 31 януари", посочва Даунинг Стрийт относно срещата на Джонсън с Фон дер Лайен, предава БТА.

Според Фон дер Лайен дискусиите ще бъдат тежки и ще бъде невъзможно да се постигне съгласие по всички аспекти, без да се удължат преговорите след края на настоящата година. Тя подчерта, че трябва да бъдат избрани приоритети и допълни, че ЕС е готов да работи денонощно по въпроса.

Говорител на Джонсън пък намекна по-рано днес, че Лондон може и да се задоволи с частично споразумение с Брюксел, ако никакво глобално споразумение не бъде постигнато до края на годината. "Подходът, според който няма споразумение по никакви въпроси, докато не бъде постигнато споразумение по всички въпроси, който характеризираше предишните преговори, не е може би подходът, който ние бихме искали да възприемем", каза говорителят.