Катастрофалният първи дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън в навечерието на борбата за народния глас в САЩ стана обект на хумор в телевизионно предаване.

Saturday Night Live, познато още като SNL, е американска продукция. То се върна за 46-сезон на екран, за да позабавлява публика отвъд океана. Комедийното шоу е известно с потенциала си да бъде изключително деликатно осмиващо, разглеждайки от хумористична гледна точка наболели теми за страната.

Преди няколко дни в Saturday Night Live се разигра далеч по-впечатляващ дебат с участието на Джим Кери и Алек Болдуин. Знаковите артисти влезнаха в ролите на вече бившия американски президент Доналд Тръмп и новоизбрания Джо Байдън. Актьорът Бек Бенет от състава на SNL беше модератор и медиатор на дебата между кандидат-президентите, изигравайки изкусно образа на Крис Уолъс. Актрисата Мая Рудолф пък влезе в обувките на Кристен Уелкър.

Дебатът между Байдън (Кери) и Тръмп (Болдуин) протече с взаимни обиди, прекъсване, нажежена обстановка, неуместни вмятания– една грутескна версия на действителния такъв.

 „Решихме да повторим дебата, защото може да е последният президентски такъв. И наистина беше много смешен за гледане. Стига да не живееш в Америка”, с тези думи стартира комедийният скеч на Saturday Night Live.

Още в самото начало на срещата, модераторът Крис Уолъс постави правило за двуминутното изявление на всеки кандидат, време през което те не бива да отнемат думата си. Преди да е довършил изречението си, Тръмп, изигран от Болдуин, вече го беше прекъснал няколко пъти.

Препратка имаше и към отношението на бъдещия президент на Щатите към Covid-19. Още с появяването си на трибуната, Байдън, изигран от Кери, измери с ролетка разстоянието между него и ононента му. След това демонстративно се отмести още няколко крачки по-далеч. 

„Както и да е, коронавирус – толкова скучно, нали? Но ние се справяме страхотно, заобикаляйки ъгъла. Всъщност закръглихме толкова много ъгли, че се върнахме там, откъдето започнахме през март “, обяви Тръмп.

По-голямата част от „дебата” премина в опити на Байдън да изкаже позицията си. На почти всяка дума, той бе прекъсван от 45-ия президент на САЩ. За да запази самообладание, Джо изкара слушалки и пусна личния си сет за медитация, озвучен от Хари Стаилс.

За подсилване детското поведение на сцената, Тръмп извади лазерче, с което започна да свети по дрехите на Байдън, докато той се опитваше да говори за сериозни теми.

На сцената се появи блестящата Мая Рудолф като Кристен Уелкър, модератор на втория дебат на кандидат-президентите преди седмица. Наложи се Уелкър да въдвори ред, а методите ѝ бяха съвсем присъщи за детска учителка. Препратката към инфантилното поведение на бившия президент въобще не беше прикрита: „Не трябва да се отнасяш с Джо по този начин, той е добро момче. Доналд, искам да му се извиниш”, а Тръмп бързо и по детски отвърна „Но той започна пръв”.

„Тази вечер научихме важен урок – Америка има спешна нужда от Жена Президент”, каза Уелкър преди да напусне сцената.

Точно преди финала на скеча, Байдън натисна „заглушител” на Тръмп и той остана „замръзнал” на място.

„Е, всички имахме нужда от почивка. Просто да не чуваш гласа му за една секунда, не е ли чудесно?!”, бяха част от последните думи на Кери.

Публиката на предаването аплодира широко актьорския състав за добрата игра. През смях - Кери, Болдуин и Рудолф се поклониха и пожелаха успех на Америка.