Броят на жертвите на серията експлозии в Шри Ланка навръх Католическия Великден продължава да расте и достигна до 185 души, предава РИА Новости.

Най-малко 35 от тях са чужденци. Източник от една от болниците каза пред Asia Times, че сред тях са предимно американци, британци и холандци.

Характерът на взривовете все още не е ясен и няма никакви непосредствени претенции за отговорност.

В свое изявление президентът Майтрипала Сирисена заяви, че е шокиран от експлозиите и призова за спокойствие.

Финансовият министър Мангала Самаравеера, който пише на проверения си акаунт в Twitter, заяви, че нападенията са убили много невинни хора и изглеждат като "добре координиран опит за създаване на убийство, хаос и анархия".

Първите експлозии бяха докладвани в храма "Свети Антоний", в църквата в Коломбо и в църквата "Себастиан" в град Негомбо.

Малко след като бяше съобщено за тези взривове, полицията потвърди, че три хотела в столицата също са били ударени, както и църква в Батикалоа.

Служител в един от хотелите каза, че взривът е буквално разкъсал ресторанта на хотела и потвърди, че поне един човек е бил убит при взрива там.

Длъжностно лице в болницата на Батикалоа каза, че повече от 300 души са били приети с наранявания след взрива там.

"Видях много части от тялото, разпръснати навсякъде", каза той и добави, че има "много жертви, включително чужденци", каза министърът на икономическите реформи и публичното разпространение на Шри Ланка Харша де Силва 

"Моля ви, останете спокойни и на закрито", добави той.