Кризата с COVID-19 е най-големият експеримент, който ще се случи в нашия живот. Този път светът наистина вече няма да бъде същият, каза в свое интервю световноизвестният български политолог Иван Кръстев.

Как пандемията ще се отрази на човечеството в дългосрочен план, все още не е явно. Но през изминалата година се видя, че нито една държава не бе подготвена за това, което ни се случи. Коронавирусът засегна над 80 млн. по целия свят и отне над 1.7 млн. живота. Здравните системи се оказаха под изключително напрежение, а на много места се усети сериозен недостиг на кадри. COVID-19 доведе и до тежка глобална рецесия. Социалното дистанциране и затварянето на държавни граници доведе до колапс на пътуванията. Милиони хора останаха без работа, бизнеси фалираха. Според някои политолози провалът в борбата с пандемията дори попречи на американския президент Доналд Тръмп да спечели втори мандат.

В края на 2019 г. в китайския град Ухан се появява „мистериозна вирусна пневмония“. За т. нар. "нулев пациент" и до днес обаче не знаем почти нищо. Здравните служители установяват, че вирусът е възникнал от незаконно търгувани диви животни на пазар на морски дарове в Ухан. Пазарът е затворен на 1 януари 2020 г., а заразените работници са поставени под карантина. Над 700 души, включително над 400 здравни работници, които са били в контакт със заразените, са поставени под наблюдение впоследствие. След разработването на специален тест за диагностика чрез полимеразна верижна реакция за откриване на инфекцията, наличието на вируса е установено при 41 жители на Ухан. По-късно е потвърдено, че в два от случаите са засегнати цели семейства, едно от които не е посещавало пазара. 

На 9 януари 2020 г. Китай съобщи за първата си потвърдена смърт от вируса – 61-годишен мъж, жител на града. Китайски учени идентифицират заболяването като вид коронавирус, който причинява различни заболявания от обикновена настинка до по-тежки като SARS (тежък остър респираторен синдром). Има опасения, че вирусът може да се разпространи бързо, тъй като стотици милиони хора в Китай се подготвят да пътуват из страната за китайската Нова година.

И това се случва. Към края на месеца жертвите надминават 100, като инфекциите нарастват бързо. Вирусът се разпространява отвъд Ухан – както в други части на Китай, така и в най-малко 16 страни по света.

Първите потвърдени случаи извън Китай са при две жени в Тайланд, един мъж в Япония и една жена в Южна Корея. Световната здравна организация предупреждава за възможността от по-широко разпространение на заболяването по света. Това е шестата такава класификация след пандемията на свинския грип през 2009 г.

В средата на февруари смъртността достига 1000 човека. Първи случаи вече са регистрирани в 27 страни. До края на февруари стотици пътници са тествани положително за вируса на круизния кораб „Дайъмънд принсес“, поставен под карантина в Япония. Британец, който е бил на борда на кораба, стана първият гражданин на Обединеното кралство, който умря от вируса. По същото време коронавирусът получи официалното име Covid-19.

В средата на март броят на смъртните случаи от вируса по света премина 10 000. Половината от тях са в Европа. Най-силно засегната е Италия, където броят на жертвите по това време достига общо 4 хиляди. Страната е блокирана. Италианските медии разпространиха ужасяващи снимки на военни превозни средства, пренасящи ковчези до близките населени места, за да бъдат кремирани мъртвите. „През последните няколко дни правим погребение на всеки тридесет минути. Това показва тежестта на нашата ситуация”, каза Франческо Аллева, говорител на кмета на Бергамо. И допълни, че болниците са претоварени и липсват места в гробищния парк.

На 19 март Борис Джонсън заявява, че вярва, че Обединеното кралство може да „промени нещата“ срещу огнището на коронавирус през следващите 12 седмици. Блокиране на цялата страна е наложено на 24 март, когато броят на загиналите във Великобритания достига 335.

Първият доказан случай на болестта в България е от 8 март, а на 11-и вирусът взе и първата жертва – 66-годишна жена. На 13-и, петък, бе обявено извънредно положение.

"Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Ние трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите близки, възрастни родители, приятели и колеги. Предстоят ни времена на изпитания. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които обичаме. Тези, които са ни отгледали и тези, които се радват на нашите успехи. Ние не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие", призова  председателят на сформираният Национален оперативен щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски

През април броят на загиналите в световен мащаб достига 100 000. На 10-и заразените в Ню Йорк са повече, отколкото във всяка отделна държава. Хората в Европа посрещаха Великден заключени в домовете си. Вирусът вече е обхванал целия свят.

Пандемията обаче има и положителна страна. Спрените производства и по-малкото автомобили и автобуси по улиците подобриха качеството на въздуха по целия свят. Оттеглянето на хората подейства благоприятно на някои животински видове. А липсата на големите круизни кораби се отразява изключително благоприятно на морските обитатели - например китовете, които можеха напълно необезпокоявано да кръстосват моретата и океаните.

През септември светът се оказа на прага на втората вълна от COVID-19. На 28-и смъртните случаи достигнаха 1 млн. САЩ е страната с най-много жертви. Болниците отново започват да се пълнят. Почти всички държави налагат нови ограничения – затварят училища, магазини и заведения.

В средата на ноември във Франция инфектираните надхвърлят "дори най-песимистичните прогнози".Отделенията за интензивно лечение в страната са близо до насищане с 94,7% пациенти с COVID, показват данните от правителственото приложение Tous Anti Covid. С повече от 1,8 милиона инфекции от началото на здравната криза, Франция има най-високия общ брой регистрирани случаи в Европа и четвъртият по големина в света.

С втората вълна идва и поредна заплаха – нов, по-заразен щам на COVID-19. Той се е появил още през септември, но е идентифициран месец по-късно - през октомври, твърдят вирусолози. В началото на декември случаите в Англия вече са над хиляда. Това принуди редица държави, включително и България, да прекратят полетите от и до Обединеното кралство. Експертите са категорични, че е твърде възможно новата версия на COVID-19 вече да циркулира навсякъде по света, включително и у нас. Тепърва обаче ще се установява дали тази мутация е по-опасна за здравето ни и дали води до повече смъртни случаи.

Световните лидери, които преминаха през COVID-19

Голям брой световни лидери се срещнаха с вируса. Борис Джонсън беше един от първите държавни глави и правителствени ръководители, които се заразиха с COVID-19. Премиерът на Великобритания беше зле и прекара няколко дни в интензивното отделение на болница в Лондон. След изписването му каза, че донякъде сам си е виновен, защото е с наднормено тегло и в лоша форма.

Друг известен британец, който премина през коронавируса, беше престолонаследникът принц Чарлз. "Осъзнаваме, че това е странно, изнервящо и често изтощаващо преживяване. Присъствието на приятели и роднини става невъзможно", сподели той. 

Малко след Борис Джонсън се зарази премиерът на Русия. Михаил Мишустин обяви през април, че е дал положителна проба.

През юли заразата прихвана и Жаир Болсонаро. Ексцентричният президент на Бразилия е един от най-известните критици на мерките срещу коронавируса. Той стана известен с това, че го нарече "малко грипче". 

Най-много шум предизвика положителната проба на Доналд Тръмп. Американският президент се зарази в самото начало на октомври. Той разви треска и беше откаран във военна болница във Вашинтон. Но според официалната информация, в нито един момент състоянието му не е било тежко. След кратък престой в болницата той беше изписан и отдаде оздравяването си на лекарството "Ремдесивир".

"Отидох в болницата преди седмица. Бях много болен. Но взех това лекарство и беше чудесно. Чудесно! Искаше ми се да се изпиша още на следващия ден", каза Тръмп.

Кризата може да превърне Китай в световен икономически лидер

Освен здравна кризата има и икономическа страна. Според световните анализатори Китай може да се окаже големият печеливш от пандемията и да се превърне в световен икономически лидер.

"Китай е едно от малкото големи народни стопанства в света, които ще отбележат прираст през тази година“, казва говорителят на Китайската статистическа служба. Икономистите очакват, че БВП на Китай през тази година ще се увеличи с 2%. За сравнение в еврозоната през тази година се очаква минус от близо 8%. Германският БВП ще спадне с около 5%, а този на САЩ – с 4 на сто.

Сегашният успех на Китай се дължи и на експортния бум. През ноември китайските фирми са успели да увеличат своя износ с впечатляващите 21,1% спрямо предходната година. Те извличат в момента големи ползи от огромното световно търсене на защитно облекло срещу коронавирус и на предпазни маски. А поради това, че в момента много повече хора в цял свят работят от вкъщи, търсенето на китайски лаптопи и друга комуникационна техника се увеличи допълнително. Тази тенденция едва ли ще се промени много скоро. Допълнителен тласък даде и традиционно по-силното пазаруване по Коледа в Европа и САЩ.

Китайският експорт в момента преживява толкова силен бум, че спедиторите едва успяват да превозят по море стоките към останалия свят.

Масовото ваксиниране започна

На 8 декември борбата срещу COVID-19 направи исторически скок, след като за първи път ваксината на Pfizer и BioNtech беше поставена на човек извън клинично изпитване. 90-годишната Маргарет Кийнън стана първият човек в света, който получи медикамента като част от програма за ваксинация на Великобритания.

"Щастлива съм, че го направих и се надявам да помогне и на други хора, надявам се и други да го направят, като мен, за да се отървем от това ужасно нещо!", заяви Маргарет.

В САЩ ваксинацията започна на 14 декември сред здравните работници. Първият ваксиниран срещу Covid-19 човек в САЩ бе Сандра Линдзи, медицинска сестра в интензивно отделение.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства началото на ваксинационната кампания. "Първа приложена ваксина. Поздравления за Съединените щати, поздравления за СВЕТА!", написа Тръмп в Twitter.

До края на годината 12.5 милиона дози ще бъдат готови за Европейския съюз, обяви изпълнителният директор на и BioNtech Шон Марет.

На 27 декември ще бъде даден стартът на ваксинацията и в Общостта. Това ще се случи едновременно във всички страни-членки, включително и в България.

Теории на конспирацията 

Редица въпроси, касаещи COVID-19, все още не са намерили отговор, което породи множество конспиративни теории. Ето едни от най-лудите:

COVID-19 е създаден в лаборатория в Ухан. Теорията предполага, че вирусът е създаден, умишлено или случайно, в лаборатория в Центъра по превенция и контрол на заболяванията в Ухан. 27 изследователи по общественото здраве излизат със становището, че подобни твърдения нямат никакво основание.

За уханския коронавирус се знае още от 2015 година. Според някои твърдения коронавирусът е патентован още през 2015 г. като ваксина. Но „коронавирус“ се отнася до цяло семейство вируси. Щателно проучване показва, че патентът от 2015 г. се отнася до друга версия на вируса – т.нар. „птичи грип“ и то такава, която се възпроизвежда в птици и птичи клетки.

Бил Гейтс финансира коронавируса. Някои интернет потребители твърдят, че Гейтс лично е знаел за COVID-19 още преди разпространението му и че дори го е финансирал, тъй като коронавирусът може да бъде голям бизнес за проучванията и фармацевтичните гиганти, които развиват ваксините. Други смятат, че той ще постави чипове на хората под формата на ваксини.

Милиони са загинали от COVID-19 в Китай. Много вярват, че реалният брой на заразени и починали от вируса в Китай се прикрива от властите и че Пекин прикрива смъртна бройка от над 1 милион души. Според СЗО няма данни за „скрит айсберг“ от трупове.

Масово горене на трупове. Вестник в Англия публикува метеорологични снимки, за които твърди, че са доказателство за горене на трупове в Ухан. „Сателитни снимки“ показват високи нива на серен диоксид в Ухан и Чунцин, и двата града под карантина в епицентъра на взрива от коронавирус. Според известен вестник Пекин изгаря доказателствата от много по-голям взрив, отколкото ни се съобщава.

Коронавирусът се разпространява чрез 5G. Първоначално се появиха идеи, че коронавирусът се разпространява през 5G мрежите и се препоръчваше хората да настроят телефоните си да приемат само 3G или 4G сигнал, за да не може вирусът да ги достигне. Ако се опитате да направите това, ще е безуспешно - вероятността устрoйството ви просто да не поддържа 5G e приблизително 99%.