Иран издаде заповед за арест на президента на САЩ Доналд Тръмп за заповед за ликвидиране на висш ирански генерал на 3 януари тази година, съобщава Fars.

Генералният прокурор на Техеран Али Алкасис Мехър заяви, че Тръмп е един от 36 души, във връзка, с които Иран издаде заповед за арест за смъртта на Касем Сюлеймани, който ръководи специалните сили на Ал-Кудс, отговарящи за организирането на военни операции на Ислямска република в чужбина. Според Мехър, Тръмп ще бъде подведен под отговорност, веднага след като подаде оставка като президент на САЩ.

Ислямската република поиска също от Интерпол да издаде така нареченото „червена бюлетина“ за приоритетно търсене на тези 36 души, съобщи ISNA. Имената на други лица в списъка не бяха посочени. Според повечето експерти обаче Интерпол няма да удовлетвори това искане.

Интерпол заяви пред CNN, че "няма да разглежда подобни искания." Интерпол обясни, че това не е в съответствие с правилата и устава му. "На организацията е строго забранено да предприема каквито и да било намеси или действия от политически, военен, религиозен или расов характер."

"Следователно, ако някога подобни искания бъдат изпратени до генералния секретариат на организацията, Интерпол няма да разглежда тези искания", се казва в изявлението. Специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хук нарече този ход на Иран "политически трик".

Припомняме, националният герой на Иран Касем Сюлеймани беше убит от американците на международното летище на Багдад на 3 януари 2020 г., заедно с петима други високопоставени военни служители, включително Абу Махди ал Мухандис, заместник-началник на мобилизационните сили на Иракския народ (FMS). Ракетите удариха автомобили, разположени близо до терминала за въздушен товарен превоз, в резултат на което бяха унищожени две коли.

Оказа се, че Тръмп лично е дал заповедта за ликвидиране на Сюлеймани.

Дори в САЩ някои политици, включително републиканците, наричат ​​ликвидирането на Сюлеймани „безразсъден ход“. Тогава Техеран обеща строго да отговори на убийството на генерала.