Коронавирусът в Индия скочи с рекордните 15 000 случаи вчера, след като работниците мигранти напуснаха големите градове и се върнаха в селата.

Увеличението на 15 413 случая в неделя и още 14 821 отчетени днес доведе до общ брой на заразените с Covid-19 в Индия до 425,282.

Това е най-голямото ежедневно увеличение на случаите, докладвани в Индия досега.

Днес са отчетени 445 смъртни случая от болестта, което води до общо 13 699 броя, съобщи здравното министерство на Индия. Вчера бяха отчетени общо 306 смъртни случая.

Индийското правителство пусна специални влакове, за да върне хиляди работници-мигранти в родните им села през последните седмици.

Близо 90 на сто от най-бедните райони в Индия имат случаи на коронавирус, въпреки че огнището остава съсредоточено в държавите от Делхи, Махараштра и Тамил Наду.

Тези щати са дом на някои от големите градове в Индия, включително Ню Делхи и Мумбай.

В световен мащаб броят на новите случаи нараства през последните дни и в Бразилия, Ирак, Индия и Съединените щати Болниците едвам смогват да се справят.

Близо 9 милиона души са били заразени от коронавирус, а над 468 000 души са починали, сочат данни, събрани от университета Джонс Хопкинс.

Експертите твърдят, че действителните числа са много по-високи, предвид ограниченията за тестване и предполагаемия голям дял от асимптоматични случаи.

Филипинските представители заявиха, че кралят на Саудитска Арабия е поискал останките на 282 филипински работници, загинали през последните месеци в богатото на петрол кралство, да бъдат репатрирани в рамките на три дни.

Те са починали по различни причини, но вирусните ограничения забавиха репатриациите.

Министърът на труда Силвестър Бело III заяви, че филипинското правителство поиска удължаване на срока и телата на около 50 филипинци, загинали от COVID-19, да бъдат погребани в Саудитска Арабия.

Филипините са отчели повече от 30 000 инфекции и 1169 смъртни случая.