Шествие от десетки хиляди демонстранти в Минск се придвижва по проспекта на "Победителите" към резиденцията на президента Александър Лукашенко в северозападната част на беларуската столица, предаде ТАСС.  До момента са задържани 10 души, а протестът е под контрол, съобщават от МВР.

Засега силите на реда не възпрепятстват колоната, но в центъра на града е засилено присъствието на милицията. Около улицата, по която всяка неделя вече се провежда шествие на протестиращите срещу преизбирането на Лукашенко, са разположени заградителни щурмови автомобили "Рубеж" и водни оръдия.

Още от сутринта силите за сигурност се опитаха да попречат на хората да се съберат, като задържаха някои от тях на произволен принцип. В града по нареждане на държавните власти е намалена скоростта на мобилния интернет, уточнява ТАСС. В центъра са затворени някои станции на метрото и са поставени под засилена охрана почти всички важни обекти в града, затворени са части от магистралите.

Униформени мъже с маскирани лица арестуват мирно демонстриращи и ги натъпкват в затворнически автомобили, съобщава ДПА. Милиция охранява и резиденцията на Лукашенко, където 66-годишният президент на два пъти се появи въоръжен с автомат "Калашников", за да попречи да бъде щурмувана сградата.

Над 10 души са задържани за участие в неразрешени акции, съобщи говорителката на беларуското министерство на вътрешните работи Олга Чемоданова, цитирана от ТАСС. "Хората използват нерегистрирана символика", уточни тя.

От МВР съобщиха, че от полицията са стреляли предупредително във въздуха в град Брест, където също има протести,  за да се разпръсне тълпата.