След последните сражения в Украйна южният град Херсон, с население от четвърт милион души, е под контрола на руските войски. Кметът на града призовава за помощ националното правителство и агенциите за помощ, за да се осигури доставката на материали, включително храни и лекарства, и евакуацията на ранените.

Член на местния общински съвет заяви пред Би Би Си, че по време на сраженията поне 200 души са били убити, много от които цивилни.

Междувременно в град Житомир, в северозападната част на Украйна, аварийни екипи се борят с пожари в жилищни сгради, засегнати от явен ракетен удар. Според официални данни там са загинали четирима души.

В Мариупол, пристанище на Азовско море, повече от сто души са били ранени от интензивен руски огън, съобщи кметът на града Вадим Бойченко.

В Бородянка, на 50 км от Киев, руски въздушни удари са унищожили две жилищни сгради, съобщи заместник-министъра на външните работи на Украйна Емине Джапарова, която сподели видео на разрушените сгради, в които бушуват пламъци.

Украинското министерство на отбраната също заяви през нощта, че се опасява от нападение и от Беларус. „Беларуските войски са приведени в състояние на повишена готовност и са съсредоточени в районите, които са най-близо до границата с Украйна”, се казва в изявление на министерството във Facebook.