Редица германски компании, между които фармацевтичната "Мерк", са помогнали на сирийския режим на Хафез ал Асад, а след смъртта му и на неговия син Башар, да се сдобият с химически арсенал, пише германският седмичник "Шпигел" в днешния си брой, предаде Франс прес.

Списанието цитира класифицирани документи на министерството на външните работи от 1984 г., разсекретени неотдавна. Един от документите се отнася до химически продукти, използвани за производството на зарин. През август 2013 г. сирийският режим беше обвинен, че е използвал този газ в нападение, довело до смъртта на няколко стотици цивилни в Дамаск.

Освен "Мерк", документите споменават компаниите "Шот", "Колб" и "Хереус", както и "Герит ван Делден". Запитани от списанието, повечето от компаниите са отговорили, че не разполагат с архиви за търговски сделки от толкова далечен период.

След атаката през август 2013 г. Дамаск се съгласи да унищожи химическите си оръжия, за да избегне американска интервенция. Сирия вече изведе извън територията си общо 1300 тона химически вещества, а унищожаването на последните инсталации за производство на химически оръжия ще бъде завършено тази година, според ООН.

В началото на януари "Шпигел" обвини сирийския режим, че строи тайно комплекс за производство на ядрени оръжия. Дамаск отрече.

TrafficNews.bg