Франция днес ще бъде блокирана от генерална стачка. Анулирани са полети, затворени са училища и болници, блокиран е градският транспорт. В основата стои социален протест заради пенсионната реформа. Тя предвижда уеднаквяването на статута на служителите във всички сектори, което никак не се харесва на тези, които досега се възползваха от специални привилегии, като служителите в железниците, например.

Над 70% от училищата днес ще останат затворени, болниците ще работят с минимален капацитет, огромна част от полетите от и за Париж са анулирани, влакове няма, в стачка е и градският транспорт.

Полицията се готви за сблъсъци. До тях е възможно да се стигне по време на основното шествие във френската столица този следобед.

Крайнолеви групировки, радикализирани жълти жилетки и черни качулки ще направят опит да се вклинят сред манифестиращите, в опит да дестабилизират институциите, каза прокурорът на Париж Дидие Лалман.

За очакванията на полицията говори и решението на префектурата абсолютно всички магазини по маршрута на шествието да бъдат затворени. Мобилизирани са над 6 хиляди полицаи и жандармеристи.